>Ikan Keli Masak Lemak Cili Api Istimewa Untuk Abang..

>IKAN KELI….ini salah satu daripada makanan kesukaan abang… Sedaappp….!!! Resepi ni saya copy paste dari Mesra.Net Resepi…Kiriman Abu Zarin. Terima kasih atas kiriman ini…
Mun ada kesempatan maok juak nak coba masak resepi tok…cuma masalahnya kat kampung susah nak dapat ikan keli… tunggulah, mun balit kampung (Matu), kamek akan masak untuk abang…. mun di Matu ikan keli banyak…!

LEMAK CILI API IKAN KELI

Bahan
3 ekor ikan Keli
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
10 biji belimbing buloh

Bahan mesin
20 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam

Cara.
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selama beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan.



Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s